Egyptiläisen kulttuurin myytit

Egyptiläiset myytit on yksi maailman kiinnostavimmista aiheista ja sille löytyy tutkijoita ympäri maailman. Kun sukelletaan tähän monimuotoiseen kulttuuriin, vastaan tulee asioita, joita ei osaa etukäteen kuvitellakaan. Egyptiläiseen kulttuuriin kuuluu paljon myyttejä, joista tunnetuimpia on käytetty varsinkin elokuvissa. Egyptiläisessä kulttuurissa on paljon jumalia, joilla jokaisella on omat tehtävänsä ja alueensa. Jumalia kunnioitetaan ja heidät halutaan pitää tyytyväisinä. Mutta mitä kaikkea egyptiläisiin myytteihin ja jumaliin kuuluu? Tässä artikkelissa mainitut myytit kattavat vain murto-osan tästä rikkaasta kulttuurista, joten tietoa kannattaa ammentaa useista lähteistä. Katsotaan kuitenkin pientä pintaraapaisua egyptiläisten myyttien maailmaan.

Egypti ja jumalat

Egyptiläiseen kulttuuriin kuuluu vahvasti jumalat. Jumalat ovat aina olleet läsnä egyptiläisten elämässä. Olet varmasti nähnyt egyptiläisiä patsaita tai vähintään kuvia niistä. Patsaat ovat egyptiläisille siinä mielessä tärkeitä, että he uskoivat jumaliensa olevan läsnä patsaissa. Patsaita palveltiin ja niille myös poltettiin suitsukkeita. Palvelemisen lisäksi egyptiläisessä kulttuurissa on myös puettu ja pesty patsaita ja niille on viety erilaisia tarjottavia herkkuja. Patsaiden pesemisen tuli tapahtua kolmesti päivässä, joten siinä riitti työtä. Siksi tehtävä myönnettiin ylipapeille, jotka yhdessä saivat tehtävät hoidettua.Muinaisessa Egyptissä uskottiin, ettei aurinko nouse joka aamu itsestään, vaan että auringon nouseminen riippuisi jumalten tyytyväisyydestä. Tästä syystä jokaista aamua jännitettiin kovasti ja auringonnousu oli todella odotettu tapahtuma joka ikinen aamu. Egyptin faaraon tehtävänä oli pitää nämä jumalat tyytyväisenä ja hän pyrkikin pitämään ihmisten ja jumalien välit kunnossa.

Egypti ja jumalat

Mikäli välit jumalien kanssa jostain syystä huonontuivat, johti tämä egyptiläisten mielestä monenlaisiin vitsauksiin. Esimerkiksi Hathor-jumalattaren tyytymättömyys saattoi johtaa naisten hedelmättömyyteen. Myös sairaudet olivat jumalan käsialaa. Sakhmet-jumalan uskottiin aiheuttavan kansalaisten eri sairaudet. Sairauksia ei tietenkään toivottu, joten jumalia rukoiltiin hyvin ahkerasti, toivoen, ettei tällaisia vitsauksia tulisi. Jumalille annettiin myös uhrilahjoja, pitääkseen ne tyytyväisinä.

Egyptin henkilöt tai hahmot

Horus on yksi tunnetuista hahmoista Egyptin mytologiassa. Tämä Osiriksen ja Isiksen poika on taivaan, valon ja hyvyyden jumala. Hän on Egyptin hallitsijan, lakien, sotien ja nuorten miesten suojelija. Horuksen ilmenemismuotoja on monia, vaikka haukkapäinen mies saattaakin olla tuttu hahmo. Horus vaikutti koko Egyptin alueella. Egyptin Edfu-kaupungissa voi nykyään käydä katsomassa temppeliä, joka on erityisesti Horukselle pyhitetty.Isis on myös laajasti tunnettu Egyptin äitijumalatar. Hän on edellämainitun Horuksen äiti ja hän on ilmentynyt kauniina naisena. Isis suojelee lapsia ja äitejä. Hän on myös taikuuden ja parantamisen jumalatar. Isis on niin tunnettu ja levinnyt, että hän on vaikuttanut myös muualla kuin Egyptissä. Kerrotaan vielä Osiriksesta, joka on Horuksen isä ja Isiksen veli sekä puoliso. Hän on Manalan suojelija ja ylösnousemuksen ja kuolleiden faaraoiden ja muiden vainajien jumala. Osiris on olemukseltaan vihreäihoinen mies, joka on muumiomaisesti kääritty. Osiris on tuttu nimi monelle ja hän onkin yksi Egyptin tärkeimmistä jumalista. Osiris voidaan nähdä hahmona myös monessa elokuvassa.

Egyptiläisten keho ja sielu

Egyptiläiset uskovat ihmiskehon muodostuneen viidestä eri elementistä (keho, varjo, kaksi sielua ja nimi). Ihmisen tulee pitää hyvää huolta kaikista näistä, jotta ihminen säilyisi kuolemankin jälkeen. Näistä maatuvan kehon kunnossa pitäminen oli huomattavasti vaikein osuus, mutta tästä syystä vainajien kehot muumioitiin. Vainajan nimi säilöttiin monumenttien muodossa. Ihmisen sielun säilyminen varmistettiin erilaisten rituaalien ja ruokauhrien avulla. Ihmisen varjon taas ajateltiin suojaavan auringolta ja ihmisen ajateltiin olevan aina jumalten suojeluksessa eli varjossa.