Historiallinen ja mystinen Stonehenge

Stonehenge sijaitsee Wiltshiressä Etelä-Englannissa ja kivirakennelma on yksi maailman suurista mysteereistä. Kivet on aseteltu siten, että ne seisovat pareittain ja muodostavat puoliympyrän, ja kahden kiven päälle on lappeelleen aseteltu kolmas kivi. Korkeimmat rakennelmat ovat lähes kahdeksanmetrisiä. Kivistä suurimmat painavat noin 50 tonnia. Alueelle tehtiin 5000 vuotta sitten kaivanto, joka on leveydeltään 110 metriä. Yleisesti uskotaan, että kaivaustyöt teki alueella elänyt muinainen kansa käyttäen apunaan eläinten luita ja puisia työkaluja, jonka jälkeen he pystyttivät alueelle puisia paaluja muodostaen niistä kehän. Myöhemmin puiset paalut korvattiin k82 doleriittikivellä ja Stonehengen pohjoista suuaukkoa laajennettiin. Aukko on suunniteltu niin, että sen läpi lankeavat kesäpäivän seisauksen aikaan auringon ensi säteet ja talvipäivän seisauksen aikaan auringon viimeiset säteet. Stonehengen rakentaminen on edennyt vaiheittain ja viimeiset 30 kiveä on pystytetty noin 4400 vuotta sitten.

Tutkijat uskoivat pitkään, että Stonehengen kivet olivat peräisin 250 kilometrin päästä Walesista Preseli Hillsin kukkuloilta ja että Preseli Hillsin pyhät lähteet ovat tuoneet kiville parantavia ominaisuuksia. Stonehengen ympäristöstä löydettyjen luiden ja hampaiden jäännöksistä on löydetty merkkejä sairauksista ja murtumista. Jäännökset ovat myös peräisin eri heimoilta. Tämä on saanut tutkijat päättelemään, että Stonehenge on ollut tietynlainen pyhiinvaelluspaikka, jonne sairaita on tuotu parannettaviksi. Uusimpien teorioiden mukaan kiviä ei ole kuitenkaan kuljetettu 250 kilometrin päästä ja ne ovat kulkeutuneet itsekseen Stonehengeen jääkaudella liikkuvan jään mukana. Stonehengen näkyvin ja tunnetuin osa ovat kaksi suurta ja kaksi pienempää kivikehää. Sisäpuolella on vielä pienempi, sinikivistä koottu kehä. Alun perin 30 pystypaadesta jäljellä on vielä 16 ja sinikivipaasia on jäljellä 45.

d

Stonehengen merkitystä ei ole saatu varmasti selvitettyä, mutta siitä on esitetty useita teorioita. Stonehengeä. Yksi teoria on, että Stonehengen tehtävänä on ollut näyttää keskitalven ja keskikesän hetki. Stonehengea on pidetty myös Auringon tai Kuun temppelinä, tähtitieteeseen perustuvana kalenterina tai jumalia esittävänä kiviteoksena. Bostonin yliopistossa tähtitieteen professorina toimiva Gerald Hawkins kirjoitti vuonna 1966 kirjan ”Stonehenge Decoded”, jossa hän pyrkii selittämään miten Stonehengen rakennelman osiot ovat yhteydessä Auringon ja Kuun asemiin. Hänen teoriansa siitä, että Stonehenge on voitu rakentaa apuvälineeksi Kuun pimennysten ennustamiseen on herättänyt runsaasti kritiikkiä. Madagaskarilainen arkeologi Ramilisonina puolestaan on ehdottanut Stonehengen olevan pyhä paikka, johon ihmiset ovat saattaneet tulla kommunikoimaan luolajumalien ja esi-isien henkien kanssa. Yksi teorioista esittää, että Stonehengen kivirakennelman tarkoituksena on ollut ennen kaikkea äänien vahvistaminen. Arkeoakustisten tutkimusten mukaan Stonehengessa oli aikoinaan hyvä akustiikka, joka muistutti nykyajan kirkkojen akustiikkaa.

gd

Stonehengea ei ole pidetty yllä enää vuoden 1500 eaa jälkeen, mutta tutkijat eivät ole kyenneet selvittämään miksi paikka hylättiin. Nykyään Stonehenge on suosittu turistikohde ja siellä vierailee vuosittain yli miljoona ihmistä. Kesäpäivänseisauksen aikaan turistit päästetään kävelemään rakennelman keskelle ja paikalle kerääntyy turistien lisäksi runsaasti nykyajan druideja ja muita uuspakanoita. Vuonna 2013 kesäpäivänseisauksen aikana paikalle tuli 21 000 vierailijaa. Stonehengesta on rakennettu kopioita ympäri maailmaa. Stonehenge lisättiin Unesco maailmanperintöluetteloon vuonna 198.