Islannissa voit nähdä, missä keijut elävät

Islanti on kuuluisa upeasta luonnostaan ja kuumista lähteistään, mutta maan tekee kiinnostavaksi myös vahva ja laaja kansantaruperinne. Jo pelkästään maan muodot ovat vaikuttavia, tulivuoret ja kivettynyt laava näyttävät itsessään peikkojen asuinsijalta ja peikoilta, jotka ovat muuttuneet kiveksi aamunkajossa. Islanti on maa, jonne viikingit asettuivat yli tuhat vuotta sitten kyllästyttyään palvelemaan kuninkaita Skandinaviassa.

Reutersin mukaan 10 prosenttia islantilaisista uskoo yliluonnollisiin olentoihin ja 10 prosenttia taas ei – jäljelle jäävät 80 prosenttia eivät halua ottaa kantaa tai eivät halua kokonaan sulkea pois mahdollisuutta, että Islannin metsissä ja nummilla todella elää taruolentoja.

Vahvimmin islantilaiset uskovat huldufólkiin – salaisiin tai näkymättömiin ihmisiin ja keijuihin. Heihin uskotaan niin yleisesti, että tietöitä on peruttu jottei keijukaisten rauhaa alueella häirittäisi. Osa uskoo, että keijujen tarkoituksena on suojella luontoa ja ne suuttuvat silloin, jos luontoa tuhotaan tarpeettomasti. Keijuja verrataankin näissä tapauksissa usein puihin, kukkasiin ja muihin metsän eläviin olentoihin.

saga

Ensimmäiset maininnat keijuista ovat keskiajalta, Islannin Saga-kirjallisuudessa. Huldufólkin kuvataan usein olevan pitkiä ja komeita, keijut puolestaan ovat melko omituisen muotoisia pitkine jalkoineen. Heidän sanotaan ymmärtävän maata ja luontoa syvällisellä tasolla. Sekä näkymättömillä ihmisillä että keijuilla uskotaan olevan taikavoimia ja heiltä voi saada apua mikäli heidät onnistuu voittamaan puolelleen. Näkymättömillä ihmisillä ja keijuilla kuvataan kuitenkin olevan arvaamaton luonne, mutta yleisesti ottaen he ovat mukavia ja rauhallisia. Ainoastaan silloin jos heitä kunnioiteta he saattavat vihastua, ja heidän kostoaan kannattaa silloin pelätä. Islantilaisille lapsille opetetaan, että kiviä ei saa heittää etteivät ne vahingossa osuisi näkymättömiin ihmisiin tai keijuihin ja aiheuttaisi sitä kautta lapsen perheelle harmia.

keijuille

Álfhól on pieni puinen talo, joita ihmiset rakentavat keijuille jotta heillä olisi paikka asua. Näitä rakennelmia voi nähdä ympäri Islantia. Joskus rakennusten lomassa näkyy jopa pieniä, puisia kirkkoja joita on rakennettu, jotta keijut voisivat liittyä kristinuskoon. Jos vierailet Islannissa, näistä rakennelmista kannattaa ottaa kuvia. Harva tietää, kuinka keijut todella asuvat.

Tietyt juhlapyhät tuntuvat houkuttelevan keijuja piiloistansa Islannissa. Uuden vuoden aatto, juhannus ja jouluyö ovat aikoja jolloin keijujen sanotaan pitävän juhlia. Myös ihmiset juhlivat keijujen alueella sytyttämällä heille kokkoja ja kertomalla toisilleen tarinoita keijuista. Islantilaiseen perinteeseen kuuluu myös jouluna siivota talo ja jättää keijuille ruokaa. Keskikesällä kannattaa taas istua tienristeyksessä, sillä keijut tarjoavat tuolloin upeita lahjoja. Tarun mukaan lahjoista kieltäytyminen tuo kuitenkin vielä suuremman onnen.

gh

Paikallisen legendan mukaan Víkin peikkoihin taas voit törmätä mikäli päätät vierailla saaren upealla mustan hiekan rannalla. Paikka on sinänsä jo näkemisen arvoinen, sillä rannikolta näkee upeat kivimuodostelmat jotka tunnetaan nimellä Reynisdrangar. Legendan mukaan nämä ovat peikkoja jotka ovat kohdanneet auringonvalon ja siten muuttuneet ikuisiksi ajoiksi kiviksi.

Merihirviöt – jotka tunnetaan Islannissa nimellä skrimsli – asuvat monien paikallisten mukaan meressä. Reuters haastatteli Thorvaldur Fridrikssonia, merihirviöiden tutkijaa, joka pitää tätä todellisena mahdollisuutena. Hänen mukaansa osa näistä hirviöistä on vaarallisia. Hän toteaa, etteivät ihmiset halua kertoa nähneensä hirviöitä, sillä he pelkäävät tulevansa naurunalaisiksi. Hän muistuttaa, että 70 prosenttia maapallosta on merta ja kukaan ei voi tietää mitä kaikkea meressä piilee.

gfd

Islannissa voi tutustua lähemmin kansantarustoon vierailemalla Keijukoulussa Reykjavikissa. Koulussa kerrotaan pääpiirteet islantilaisista kansantaruista, keijuista, peikoista, kääpiöistä ja muista Islannissa asuvista olennoista. Koulussa myös opetetaan tunnistamaan kaikki 13 eri keijutyyppiä.