Meditointi – tai hiljaisuusretriitti voi tuoda lisää rauhaa elämään

Meditointi on monen kiireisen suorittajan tapa rauhoittaa ajatuksiaan tai ottaa hetki omaa aikaa arjen keskellä. Meditointi ei liity uskontoon vaan enemmänkin filosofiaan ja pyrkimykseen suunnata omaa ajatteluaan hyödyllisempään suuntaan ja päästää samalla irti turhista peloista tai negatiivisuudesta. Yksinkertaisimmillaan meditointi voi olla sitä, että keskittyy todella yhteen hetkeen ja siihen, mitä on tekemässä. Tällöin siis pyritään olemaan erityisen tietoisia mm. omasta hengityksestä, askelista, liikkeistä, syömisestä ym. Kuulostaa yksinkertaiselta, mutta nykyaikana aivomme ovat tottuneet ottamaan vastaan niin monia ärsykkeitä kerralla, että rauhoittuminen voikin olla yllättävän vaikeaa. Tämän huomaa esimerkiksi siitä, että pyrkiessään tarkkailemaan niinkin tuttua toimintoa kuin tuolille istumista sen alusta loppuun asti, keskittyminen uhkaa herpaantua useamman kerran. Myös meditointeihin liittyvä hiljaisuus voi olla monelle uusi kokemus, sillä huomaamattamme meidät ympäröi jatkuvasti melko voimakaskin äänimaailma. Kaupoissa, kaduilla ja ravintoloissa soi jatkuvasti musiikki ja kotonakin saattaa olla radio- tai TV päällä, vaikka sitä ei juuri sillä hetkellä kukaan katsokaan. Hiljaisuus ja rauha eivät siis välttämättä tunnu saman tien hyviltä asioilta, mutta niitä kannattaa kokeilla.

Aloittelevan meditoijan avuksi on olemassa meditointiryhmiä, -retriittejä ja jopa älypuhelinsovelluksia. Tällä hetkellä maailmalla tunnetuin älypuhelinsovellus on Head Space, joka tarjoaa kymmenen minuutin päivittäisiä meditointihetkiä. Sovellus on levinnyt maailmalla ja sillä on jo yli 8,5 miljoonaa aktiivista käyttäjää. Sovelluksen suosio perustuu osin siihen, että siinä annetaan selkeitä ohjeita hengittämiseen ja asioiden visualisointiin, mutta ei juurikaan mihinkään tiettyyn filosofiaan. Ei, vaikka sovellusta on ollut kehittämässä entinen buddhalainen munkki Andy Puddicombe, josta on sovelluksen suosion jälkeen tullut miljonääri. Puddicombe selittää meditoinnin perusajatuksen yksinkertaisesti vertaamalla meditointia kiireisen valtatien vieressä istumiseen. Autoja kulkee ohi, ne ovat eri värisiä ja kulkevat eri nopeudelle. Voit valita lähdetkö seuraamaan jotain tiettyä autoa, kiinnitätkö niihin huomiota vai annatko niiden vain mennä menojaan yrittämättä estää niitä. Meditoinnissa autot ovat ohi kulkevia ajatuksia, jotka eivät häiritse keskittymistä, mikäli niiden antaa mennä omaa tahtiansa eikä ota mitään niistä lähempään tarkasteluun.

Meditointia voi kokeilla myös osana lomamatkaa ja rauhoittuminen saattaakin olla helpompi yhdistää aluksi kiireettömään lomaan kuin arkeen. Thaimaa ja Intia ovat tunnettuja meditointikohteita ja tarjoavat runsaasti kursseja niin aloittelijoille kuin kokeneemmillekin meditoijille. Esimerkiksi Pohjois-Thaimaassa temppelien yhteydessä on usein meditointikoulu, josta saa ohjausta myös englanniksi. Meditointien luonne vaihtelee paljon. Osa toimii lahjoitusperiaatteella ja majoitus on vaatimattomissa puumökeissä, ruokailu kaksi kertaa päivällä aamulla. Päiväohjelmaan kuuluu sekä ryhmämeditointiin osallistuminen että itsenäinen meditointi, sekä päivittäinen lyhyt keskustelu munkin kanssa. Meditointijakson aikana pyydetään pidättäytymään juttelemisesta, syömisestä iltapäivisin, teknologialaitteiden käyttämisestä, lukemisesta, kirjoittamisesta tai mistä tahansa, joka voisi häiritä keskittymistä. Aloittelijoille suositellaan 5-10 päivän kurssia, mutta tarjolla on kaikkea muutamasta päivästä useaan viikkoon tai kuukauteen.

Kevyempiäkin versioita on tarjolla, mikäli suoraan tiukasti rajattuun munkkiarkeen hyppääminen jännittää. Turisteille on räätälöity retriittejä, joihin kuuluu jonkin verran meditointia mutta myös mukavaa yhdessäoloa, sekä yleensä huomattavasti laadukkaampi majoitus. Näissä retriiteissä ohjaajat puhuvat hyvää englantia ja opastavat vierailijoita kädestä pitäen meditoinnin saloihin, tukien silloin kun harjoitus tuntuu hankalalta. Retriittien hinnat vaihtelevat kohteiden ja palvelutason mukaan, päätyen aina Etelä-Thaimaan saarilla järjestettäviin luksusretriitteihin jotka maksavat useita satoja euroja viikolta. Tarjonnasta löytyy siis jokaiselle jotakin ja ainakin meditointia kannattaa kokeilla ihan kokemuksen vuoksi, jos hetken rauhoittuminen kiinnostaa.